Τετάρτη 13 Φεβρουαρίου 2013

Υπό διωγμό


Από την Ελευθερούπολη κατάγεται ένας σημαντικός παράγοντας του σημερινού, εξόριστου, εφοπλιστικού κεφαλαίου της Ελλάδας, ο Βασίλης Παπαχρηστίδης, ο οποίος ουκ ολίγες φορές θέλησε να βοηθήσει τον τόπο καταγωγής του, αλλά συνάντησε είτε αδιαφορία, είτε ανάλγητη συμπεριφορά και θα αναφέρουμε μερικά παραδείγματα… Το 1984 δήμαρχος Ελευθερούπολης είναι ο πολύ
ΠΑΣΟΚ Βαγγέλης Μαρμίδης και νομάρχης ο επίσης πολύ ΠΑΣΟΚ Κώστας Μαμέλης, το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς ο κ. Παπαχρηστίδης φέρνει στο αρχαίο θέατρο των Φιλίππων την συμφωνική ορχήστρα του Λέννιγκραντ η οποία αποτελείται από 500 άτομα. Το γεγονός αποτελεί προσβολή για τα «σοσιαλιστικά ήθη της εποχής. Στην εκδήλωση είναι καλεσμένοι διάφοροι έλληνες των γραμμάτων και των τεχνών, ο μοναδικός απών είναι ο δήμαρχος Ελευθερούπολης, ο οποίος έχει αρνηθεί να βάλει έστω ένα λεωφορείο για να πάνε κάτοικοι της πόλης να την παρακολουθήσουν. Λίγο μετά και παρά την προσβολή προς το πρόσωπό του ο κ. Παπαχρηστίδης δωρίζει στον Δήμο Ελευθερούπολης το οικόπεδο με το πατρικό του σπίτι με τον όρο να γίνει πνευματικό κέντρο προκειμένου να στεγαστούν όλες οι πολιτιστικές δράσεις της πόλης, με αυτή την προοπτική διεξάγεται και αρχιτεκτονικός διαγωνισμός… Στην πορεία ανατρέπονται τα πάντα με ευθύνη του δημάρχου και το κτήριο γίνεται τελικά δημαρχείο με μια αίθουσα εκδηλώσεων εις ανάμνηση του πολιτιστικού κέντρου. Η αρχική επιθυμία του δωρητή έχει εξαφανιστεί κάτω από αλλότρια συμφέροντα!

Από εκεί και μετά έριξε μαύρη πέτρα πίσω του. Τώρα τελευταία και ένεκα της οικονομικής κρίσης επανακάμπτει ο κ. Παπαχρηστίδης στην Ελευθερούπολη με σκοπό να βοηθήσει συμπολίτες του που υποφέρουν…  Για το τι χάθηκε λόγω της διακοπής της σχέσης όλα αυτά τα χρόνια κανείς δεν μπορεί να το μετρήσει και να το αξιολογήσει!