Τρίτη 16 Απριλίου 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΕΦ ΟΛΗ ΤΗΣ ΥΛΗΣ: Γ. Καλαντζής: «Πίστη για ανάπτυξη»


«Σε καλό δρόμο για το 12%», τόνισε ο νέος Β’ αντιπρόεδρος της Βουλής, που μίλησε για όλους στους δημοσιογράφους

 

 

Για τις ευθύνες που έχει από τη νέα θέση του Β’ αντιπροέδρου της Βουλής, τα μεγάλα έργα που γίνονται στην Καβάλα, τον τουρισμό, την επίλυση των προβλημάτων σε ΒΦΛ και Kavala Oil, την πίστη του για ανάπτυξη, καθώς και στα καθημερινά προβλήματα αναφέρθηκε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου, που παραχώρησε στα τοπικά ΜΜΕ, ο Γιώργος Καλαντζής στην αίθουσα εκδηλώσεων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης «Βασίλης Βασιλικός».

 

«Βρισκόμαστε μετά από πολύ καιρό, επειδή θέλω να μοιραστώ μαζί σας (σ.σ. εννοώντας τα τοπικά ΜΜΕ) και να σας ευχαριστήσω για τη βοήθεια κι ενώ αναλαμβάνω μια πολύ σημαντική θέση, αυτή του Αντιπροέδρου της Βουλής. Εσείς είστε άλλωστε αυτοί που επισημαίνετε πράγματα, που δε φτάνουν στους πολιτικούς. Θέλω να ευχαριστήσω τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος στο πρόσωπό μου δίνει τη θέση του αντιπροέδρου σε έναν Καβαλιώτη πολιτικό. Στα 20 χρόνια μου στην πολιτική, είναι ιδιαίτερη τιμή ότι τέσσερις αρχηγοί, εκ των οποίων οι τρεις και ως πρωθυπουργοί με τοποθέτησαν σε σημαντικές θέσεις. Πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης ως νομάρχη Λαμίας, ο Μιλτιάδης Έβερτ ως γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας, έπειτα ο Κ. Καραμανλής ως υπουργό ΜΑΚ.ΘΡ. και τώρα ο Αντ. Σαμαράς», είπε στην αρχική του τοποθέτηση ο κ. Καλαντζής.

 

Προχωρούν τα αναπτυξιακά έργα

 

Στα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Καβάλα, ο Β’ Αντιπρόεδρος της Βουλής ανέφερε τη διεκδίκηση του 12%, για το οποίο όπως τόνισε, πρόκειται να έχει τις προσεχείς ημέρες ραντεβού με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα και να υπάρξει εξίσωση των κινήτρων μέσα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης.

«Επίσης, δύο μεγάλα έργα είναι η ολοκλήρωση των έργων στο λιμάνι Φίλιππος Β’, το οποίο με τη σύνδεσή του με τους σιδηροδρομικούς άξονες, ανοίγει μεγάλες προοπτικές, θέσεις εργασίας και θα αποτελέσει πόλο ανάπτυξης.

Παράλληλα, η ανάδειξη του αρχαιολογικού χώρου των Φιλίππων, μια και ο τουρισμός είναι η «βαριά βιομηχανία» της Καβάλας, όπου θα συνδυάζεται ο θρησκευτικός και παραλιακός τουρισμός», σημείωσε ο κ. Καλαντζής και συνέχισε, αναφερόμενος στις δύο μεγάλες βιομηχανίες που εδράζουν στην Καβάλα, την ELFE και τα πετρέλαια.

Για τη δε λιπασματοβιομηχανία, ανέφερε ότι ξεπεράστηκαν τα προβλήματα με την κανονική ροή φυσικού αερίου και την πλήρη λειτουργία των μονάδων και είναι ευκαιρία να κλείσουν όλα τα ανοιχτά θέματά του.

Για τη διαμάχη Ενεργειακής και Kavala Oil, δήλωσε χαρακτηριστικά «τέλος καλό, όλα καλά» και σημείωσε πως καλό είναι να αποφεύγονται οι υπερβολές, τη διοίκηση πρέπει να ασκεί η πλειοψηφία (Ενεργειακή), σε συνεργασία πάντα με την μειοψηφία (Kavala Oil) και πως με την ηρεμία θα επιτευχθούν οι στόχοι, θα γίνει η αποπληρωμή των χρεών και η εταιρεία θα μπορεί να βγάζει απρόσκοπτα πετρέλαιο έως το 2025, έχοντας ήδη πάρει το «πράσινο» φως από την ανανέωση της άδειας.

Έπρεπε να γίνουν νωρίτερα οι κινητοποιήσεις

 

Σε ερωτήσεις που δέχθηκε ο κ. Καλαντζής, αρχικά για το θέμα των διοδίων στη Μουσθένη, απάντησε ότι θα έπρεπε η όλη κινητοποίηση πολύ πιο νωρίς και πως οι αντιδράσεις έγιναν την τελευταία στιγμή κι ενώ όλα είχαν κριθεί.

Για το θέμα του 12% και τις δηλώσεις Γιαννακίδη προ μηνός, ότι δεν μπορεί να γίνει τέτοιο αίτημα για ενίσχυση κόστους εργασίας τη δεδομένη χρονική στιγμή, απάντησε πως ο κ. Γιαννακίδης φροντίζει για τις περιοχές που έχει μεγαλύτερη εκλογική δύναμη και πως η Θράκη λαμβάνει αυτή την ενίσχυση εις βάρος των συμφερόντων των νομών Καβάλας-Δράμας.

Για τα ζητήματα του πετρελαίου θέρμανσης και του φόρου στην εστίαση, ενημέρωσε πως σύντομα θα διευθετηθούν και πρόσθεσε ότι από τον Σεπτέμβρη οι αδύναμες κοινωνικά ομάδες θα έχουν κάποιες ελαφρύνσεις.

Για τη δε ρευστότητα στην αγορά, ο κ. Καλαντζής δήλωσε πως είναι προτεραιότητα να γίνει η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και ακολούθως να αρχίσουν και πάλι τα μεγάλα έργα, που θα δώσουν ανάσα στην αγορά με το άνοιγμα 20.000-25.000 θέσεων εργασίας.

 

Νo comment

 

Τέλος, ερωτηθείς για το θέμα των δικαστικών διαμαχών που έχουν τρεις πρώην αιρετοί, οι οποίοι έλαβαν στο παρελθόν το χρίσμα από τη ΝΔ (Θ. Καλλιοντζής, Λ. Μερέσης - Θάσος, Γ. Φιλόσογλου - Ελευθερούπολη) απάντησε με δύο λέξεις: «no comment (κανένα σχόλιο)».

 Ο κ. Καλαντζής είπε ακόμη ότι η θέση του Αντιπροέδρου έχει μεγάλη ευθύνη, μια και έχει να διαχειριστεί τον έλεγχο του πόθεν έσχες των πολιτικών, ενώ σημείωσε ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια από την εξεταστική επιτροπή για τα «μαύρα» χρήματα στους λογαριασμούς των συγγενών του πρώην Υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

 

Δημήτρης Μπουντάς