Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

KAVALA OIL – ENERGEAN OIL & GAS: Γαϊτανάκι αντιπαραθέσεων και όποιος αντέξει….


Σε δρόμος αντοχής εξελίσσεται η μεταξύ τους διαμάχη, με εργαζόμενους και προμηθευτές να παραμένουν απλήρωτοι


 Ποιός θα αντέξει πιο πολύ, η ENERGEAN OIL & GAS που δεν μπορεί να πουλήσει το πετρέλαιο ή η διοίκηση της KAVALA OIL που δέχεται καθημερινά την πίεση προμηθευτών και εργαζομένων που παραμένουν επί δύο μήνες απλήρωτοι και η μόνη διέξοδος είναι η παραίτηση; Δύσκολη η απάντηση, αν και ο πρόεδρος της KAVALA OIL Βαγγέλης Παπάς ήδη έχει δώσει την δική του απάντηση:
«Όποιος αντέξει. Αμφιβάλω αν θα αντέξει η Ενεργειακή μέχρι το Πάσχα, Εμείς το έχουμε ξαναπεράσει και έχουμε αντοχές, θα ζήσουμε σπαρτιάτικα» δήλωνε μέχρι πριν μερικές εβδομάδες! Και το κάνει πράξει, αφού αντί να παραιτηθεί η διοίκηση της KAVALA OIL και να παραδώσει εταιρία και χρέη – αρκετών εκατομμυρίων πια, αφού σύμφωνα με δηλώσεις των μελών της εταιρία άλλοτε υπολογίζονται στα 28 εκ. ευρώ, άλλοτε στα 38 εκ. ευρώ – στην ENERGEAN OIL & GAS, «πετάει την μπάλα έξω από το γήπεδο» για να κερδίσει χρόνο, με σκοπό τι; Η απάντηση που έδωσε στο ερώτημα αυτό ο κ. Παπάς είναι ότι θέλουν να δρομολογήσουν μια σειρά δικαστικές διαδικασίες εναντίον της ENERGEAN OIL & GAS, με σκοπό να διασφαλίσουν τα προσωπικά τους συμφέροντα καθώς είναι υπόλογοι για χρέη προς το ΙΚΑ και την Εφορία… Δεν γνωρίζουμε αν αυτή είναι η σωστή απάντηση, σίγουρα όμως έχουν δρομολογήσει μια σειρά δικαστικές αντιπαραθέσεις όπως και η χθεσινή, αναμένοντας συγχρόνως τον από μηχανής Θεό που θα άρει το αδιέξοδο. Ενδεικτικό είναι ότι και η χθεσινή έκκληση της προέδρου  του δικαστηρίου για εξεύρεση συναινετικής λύσης έπεσε στο κενό. Το μήλο της Έριδος ήταν και παραμένει η διοίκηση της KAVALA OIL, με εργαζόμενους και προμηθευτές να συσσωρεύουν χρέη και προβλήματα.


Εν αναμονή της απόφασης


Έως την Παρασκευή θα εκδοθεί η απόφαση από την προσωρινή διαταγή ασφαλιστικών μέτρων που κατέθεσε η KAVALA OIL για το θέμα της πώλησης του πετρελαίου, που παραμένει στις δεξαμενές, σε ένα ακόμη από τα δικαστικά μέτωπα μεταξύ της ENERGEAN OIL & GAS και της KAVALA OIL.
Χθες, ενώπιον της προέδρου του Πρωτοδικείου Καβάλας δεν βρέθηκε η χρυσή τομή μεταξύ των δύο πλευρών, η οποία ανέφερε στους εκπροσώπους και τις νομικές υπηρεσίες των δύο αντιδίκων ότι θα μελετήσει τις επόμενες μέρες τους φακέλους και τα υπομνήματα που κατέθεσαν.


Μ. Κελαΐδάκης: Θέλει τη διοίκηση χωρίς να πληρώσει

Ο Μανόλης Κελαΐδάκης κατηγόρησε την ENERGEAN OIL & GAS για λογιστικά τρικ και σίγουρα το σίριαλ θα έχει αρκετά επεισόδια ακόμη, αφού όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρος των εργαζομένων, ο δικαστικός αγώνας είναι μόλις στην αρχή του.
«Για ακόμη μια φορά ακούσαμε από την ENERGEAN OIL & GAS να κάνει τα μαγικά της τρικ, μετά τη συζήτηση για την προσωρινή διαταγή που κατέθεσε η KAVALA OIL και να μεταφέρει από τη θυγατρική στη μητρική και αντίστροφα και αναλόγως πως της βολεύει τα χρέη. Ακούσαμε λίγο-πολύ ότι όλοι είμαστε πληρωμένοι, ότι δεν οφείλεται τίποτε σε προμηθευτές στην πόλη της Καβάλας και ότι τα λεφτά τα έχουμε πάρει και απλά δεν τα βρίσκουμε στους λογαριασμούς μας. Η Ενεργειακή έχει στόχο να πάρει το πετρέλαιο, με τη διαδρομή που γίνεται εδώ και δύο χρόνια στα ΕΛ.ΠΕ. και από κει στην Standard Chartered στο Λονδίνο για να πληρωθούν οι δανειακές της υποχρεώσεις και όχι οι οφειλές σε εργολάβους και εργαζόμενους. Μας παρουσίασε ξανά ότι το πρόβλημα είναι το Δ.Σ. της Kavala Oil, αλλά ισχύει από την πλευρά μας ότι είπαμε από τις 5/2. «Ελάτε και πληρώστε τις υποχρεώσεις σας». Αυτοί θέλουν να αναλάβουν τη διοίκηση χωρίς να πληρώσουν τις υποχρεώσεις τους. Με λίγα λόγια, η KAVALA OIL να μην υπερασπιστεί τα συμφέροντά της, τους εργαζόμενους. Το τονίζουμε ξανά. Λέμε στην ENERGEAN OIL & GAS: «Ξεχρέωσε από τη διοίκηση τις οφειλές που εσύ έχεις δημιουργήσει και από την επόμενη μέρα μπορείς να ασκείς την πλήρη διαχείριση με το 67%».
Ο κ. Κελαΐδάκης παραδέχθηκε μετά από ερώτησή μας ότι ο δικαστικός αγώνας μόλις έχει αρχίσει και ότι μέχρι την Παρασκευή θα εκδοθεί από την πρόεδρο η απόφαση περί της προσωρινής διαταγής για τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσε η KAVALA OIL για την πώληση του πετρελαίου. Στα προσεχώς έχει μπει και η εκδίκαση των ασφαλιστικών μέτρων, αλλά και για ένα μέρος του ποσού των οφειλών της Ενεργειακής, αφού σύμφωνα με τον κ. Κελαΐδάκη προκύπτουν οφειλές και από μη τιμολογημένα ποσά που απορρέουν από την συμφωνία ENERGEAN OIL & GAS - KAVALA OIL.
«Η φούσκα ότι η ENERGEAN OIL & GAS θέλει να πληρώσει τις οφειλές θα σκάσει. Θα πληρωθεί η τράπεζα, που η ENERGEAN OIL & GAS έχει ενέχυρο τις μετοχές της», επεσήμανε ο κ. Κελαΐδάκης.
Σχετικά με το θέμα που ανέκυψε με τον ΦΠΑ και την είσπραξη από την ENERGEAN OIL & GAS, καθώς και το ενδιαφέρον που επέδειξε ο ανεξάρτητος βουλευτής κ. Νικολόπουλος, ο κ. Κελαΐδάκης σημείωσε ότι «εγώ είμαι αυτός που πιέζω να τεθεί το θέμα στη Βουλή. Πως γίνεται τιμολόγια που έχουν κοπεί  στην KAVALA OIL, η απόδοση φόρου να εισπράττεται από την ENERGEAN OIL & GAS;».
Για το φορτίο που παραμένει δεσμευμένο, ο πρόεδρος των εργαζομένων είπε ότι «εφόσον η Ενεργειακή θέλει να πληρώσει, το ποσό που απορρέει από την πώληση του πετρελαίου, είναι το ενέχυρο για τις οφειλές προς τους εργαζομένους και τους προμηθευτές, αλλά και στο Δημόσιο. Περίπου 9.000.000 € είναι οι οφειλές σε φόρους, ασφαλιστικά. Απαιτούμε να πληρωθούν αυτές οι οφειλές. Πάντως, οι τοποθετήσεις της Ενεργειακής είναι διαφορετικές για κάθε ποσό οφειλής».


Β. Παππάς: «Το πετρέλαιο δεν πρέπει να φύγει»


Στο δικαστικό μέγαρο βρέθηκε και ο πρόεδρος του Δ.Σ. της KAVALA OIL, ο οποίος μετά τη λήξη της συζήτησης δήλωσε σχετικά με τη νέα δικαστική διαμάχη: «Από τις 5/2 γίνεται ένας αγώνας για να ξεπληρωθούν τα 30 εκατ. ευρώ χρέη που άφησε η Ενεργειακή, μη τηρώντας τις υποχρεώσεις της. Έχει επιδοθεί σε έναν αγώνα παραπληροφόρησης. Πληροφορήθηκα, ότι και σήμερα παρουσίασε παραπλανητικά στοιχεία, μη αποδεχόμενη το χρέος. Βέβαια, αυτό είναι κάτι που ακούμε για πρώτη φορά, αφού στην πρόσφατη συνέντευξη τύπου είχε δηλώσει ότι τα χρέη θα ξεπληρωθούν. Τα χρέη αυτά είναι για πέντε μηνών μισθοδοσία, είναι 8.000.000 προς το ΙΚΑ, 5.000.000 € στο ΦΠΑ και 4.000.000 € σε εργολάβους, αλλά και άλλες υποχρεώσεις σε περισσότερους από 150 προμηθευτές. Η μάχη μας γίνεται για να πληρωθούν αυτά τα έξοδα, να καθαρίσει η KAVALA OIL και μετά ας έρθουν να διοικήσουν. Ευθύνες έχει η παρούσα διοίκηση γι’ αυτά τα χρέη και η ENERGEAN OIL & GAS προσπαθεί να τη λοιδορήσει. Η ENERGEAN OIL & GAS πρέπει να είναι συνεπής. Δεν έχει μόνο δικαιώματα, έχει και υποχρεώσεις. Η Καβάλα δεν αντέχει αυτές τις υποχρεώσεις. Θα δώσουμε μάχη να εξοφληθεί η πόλη της καβάλας από αυτές τις υποχρεώσεις».
Σχετικά με το θέμα της δέσμευσης του πετρελαίου στις δεξαμενές, ο κ. Παππάς σημείωσε: «Το πετρέλαιο δεν πρέπει να φύγει. Η ENERGEAN OIL & GAS χρωστά πάνω από 11.000.000 € στην Standard Chartered του Λονδίνου. «Όταν το πετρέλαιο πουληθεί από την ENERGEAN OIL & GAS, θα πάει βάσει συμφωνίας στα χρέη προς την τράπεζα του Λονδίνου. Δε θα γυρίσει πίσω τίποτα, όπως και τόσα χρόνια».





Η πρόεδρος Πρωτοδικών άκουσε και τα δυο μέρη στη διάρκεια της εκδίκασης και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα εκδώσει την απόφασή της




Ο πρόεδρος της KAVALA OIL Β. Παππάς ισχυρίστηκε ότι τα χρήματα από την πώληση του πετρελαίου θα φύγουν εκτός Καβάλας για να πληρωθούν τα χρέη της ENERGEAN OIL & GAS