Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Το λιμάνι της Καβάλας, λιμάνι των εθνών


Η ΚΑΒΑΛΑ ΑΠΟΤΙΣΕ ΤΗΝ ΟΦΕΙΛΟΜΕΝΗ ΤΙΜΗ ΣΤΟΝ ΦΩΤΙΣΤΗ ΤΗΣ

 


 

Σε μια σεμνή τελετή χθες το βράδυ το επιβατικό λιμάνι της πόλης έλαβε το όνομα του Αποστόλου των Εθνών Παύλου

 

Η κοινωνία της Καβάλας και οι τοπικές αρχές απότισαν χθες το βράδυ  ελάχιστο φόρο τιμής στον πνευματικό πατέρα τους, τον φωτιστή και ιδρυτή της πρώτης εκκλησίας στην Ελλάδα και την Ευρώπης, τον Απόστολο Παύλο. Από χθες το βράδυ το επιβατικό λιμάνι της Καβάλας έχει το όνομα του πολιούχου της Καβάλας του ανθρώπου που έμελε να διασώσει ανά τον κόσμο το χριστιανικό μήνυμα.

Παρουσία του Σεβασμιότατου μητροπολίτη Φιλίππων κ. Προκόπιου, του δημάρχου , του προέδρου του ΟΛΚ, του διοικητής της ΧΧ Μεραρχίας Τεθωρακισμένων, του λιμενάρχης και του περιφερειακού διοικητή του Λιμενικού Σώματος αλλά και πολλών Καβαλιωτών πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι της; Καβάλας η σεμνή τελετή της ονοματοδοσίας του. Η στιγμήν αυτή είναι ξεχωριστή και για το «Χ» αφού από ετών διατύπωσε ανοιχτά την πρόταση να δοθεί το όνομα του Απόστολου Παύλου στο λιμάνι της Καβάλας και η πρόταση αυτή αγκαλιάστηκε και τελικά έγινε πράξη.

Ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής στο σύντομο χαιρετισμό του τόνισε ότι  «όταν το 49 μ.Χ. ο φλογερός κήρυκας της χριστιανικής πίστης, ο φωτιστής μας και Απόστολος των Εθνών, Παύλος, έφτασε θεία εμπνεύσει και υποδείξει στο λιμάνι της Νεάπολης, προκάλεσε με την άφιξή του και με όσα επακολούθησαν ένα ιστορικό γεγονός, από εκείνα που τέμνουν τον παρελθόντα με τον μέλλοντα χρόνο. Λίγα παρόμοια γεγονότα υπάρχουν στην ανθρώπινη ιστορία, λίγες τομές που αλλάζουν την πραγματικότητα κινητοποιώντας καινούργιες δυνάμεις στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Στο εξής ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός».

«Η πόλη μας τότε, η Νεάπολις», συνέχισε ο κ. Σιμιτσής, δεν βρέθηκε τυχαία στο δρόμο του Παύλου. Ανέκαθεν τα λιμάνια αποτελούν παράγοντα εμπορίου και πλούτου αλλά και κόμβο ανταλλαγής ιδεών, πίστεων, ηθών και νοοτροπιών. Και είναι αλήθεια ότι οι μεγάλες αυτοκρατορίες, οι οικονομικές και οι στρατιωτικές αλλά και οι πολιτισμικές και θρησκευτικές, κτίστηκαν πάνω στις δύναμη των λιμανιών. Κι ένα τέτοιο λιμάνι ήταν και η Νεάπολη».

Ο μητροπολίτης Φιλίππων επευλογώντας την εκδήλωση αναφέρθηκε στο διαχρονικό μήνυμα της διδασκαλίας του Απόστολου Παύλου τονίζοντας ότι ήταν ο  πνευματικός άνθρωπος που θεμελίωσε τη χριστιανική ελευθερία δίνοντας προεκτάσεις και στην πολιτική ελευθερία. Ο Σεβασμιότατος όμως εμφανίστηκε και επικριτικός απέναντι στην κωλυσιεργία των τοπικών αρχών να τιμήσουν νωρίτερα και όπως αρμόζει σε ένα πνευματικό άντρα του διαμετρήματος του Απόστολου Παύλου. Επίσης υπογράμμισε ότι δεν θα πρέπει να πιστεύει η τοπική κοινωνία ότι ξόφλησε το χρέος απέναντι στον φωτιστή της δίνοντας το όνομά του στο επιβατικό λιμάνι της πόλης. Σημείωσε επίσης ότι σε άλλες πόλεις σταθμούς της μεγάλης περιοδείας του ανά τον τότε γνωστό χριστιανικό κόσμο η τιμή που του αποδίδεται είναι πολλαπλάσια αναγνωρίζοντας έτσι την μεγάλη αξία της διδασκαλίας του αλλά και το ρόλο που διαδραμάτισε στην θεμελίωση του Χριστιανισμού. Τόνισε ακόμα ο μητροπολίτης πως θα πρέπει να δοθεί το όνομα του Απόστολου Παύλους σε ένα δρόμο της Καβάλας ή σε μια πλατεία ώστε να ολοκληρωθεί η οφειλόμενη τιμή προς το πρόσωπό του.

Ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένα Καβάλας Χρήστος Ηλιάδης χαιρέτισε την εκδήλωση και ανέγνωσε την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΟΛΚ με την οποία αποφασίστηκε να δοθεί το όνομα του Απόστολου Παύλου στον επιβατικό λιμένα της Καβάλας.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Κωνσταντίνος Βαρδάκας ο οποίος αναφέρθηκε στη σπουδαιότητα του έργου του Απόστολου Παύλου αλλά και τη διάσταση που δόθηκε επισκέπτοντας το λιμάνι της Νεάπολης και κατ’ επέκταση τη φημισμένη πόλη των Φιλίππων.

Ο κ. Βαρδάκας ιδιαίτερα επίκαιρος και πολύ γλαφυρός στην ομιλία του εξέφρασε την ευχή το όνομα του Απόστολου Παύλου να καταστήσει το λιμάνι της Καβάλας λιμάνι των Εθνών. Τέλος ο κ. Βαρδάκας σημείωσε ότι μόνο να ωφεληθεί πολλαπλά έχει η τοπική κοινωνία από την αναγνώριση αλλά και τη διάδοση της διδασκαλίας του Απόστολου Παύλου.