Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΒΑΛΑΣ: Έρχονται οι εθελοντές πυροσβέστες


Συνεδρίασε, χτες βράδυ, το Δημοτικό Συμβούλιο Καβάλας με 26 θέματα στην ημερήσια διάταξή του. Τα σημαντικότερα από αυτά αφορούσαν την δημιουργία ενός εθελοντικού κλιμακίου πυροσβεστών (τα μέλη του οποίου θα βοηθούν τους μόνιμους πυροσβέστες) και την άσκηση των αρμοδιοτήτων της καταργηθείσας Δημοτικής Αστυνομίας από δημοτικούς υπαλλήλους -θέματα που εγκρίθηκαν ομόφωνα- ενώ η ψήφιση της Χάρτας Πρασίνου μετατέθηκε στο επόμενο δημοτικό συμβούλιο, καθώς απαιτείται απόφαση της Επιτροπής Ποιότητας και Ζωής.

 

Εθελοντικό κλιμάκιο πυροσβεστών

 

Στην εισήγησή του ο δήμαρχος Κωστής Σιμιτσής αναφέρθηκε στην νέα νομοθεσία που επιτρέπει την ίδρυση εθελοντικών πυροσβεστικών σωμάτων, τα οποία θα λειτουργούν με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και την ίδια ιεραρχική δομή με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ενώ επεσήμανε ότι «στον τόπο μας υπάρχουν πολλοί εθελοντές δασοπυροσβέστες, οι οποίοι όμως δεν έχουν οργανωθεί μέχρι σήμερα σε κάποιο κλιμάκιο. Πλέον, όμως, έχει διατυπωθεί η πρόταση για την σύσταση του κλιμακίου αυτού, η οποία είναι απολύτως αναγκαία όχι μόνο για την δασοπυρόσβεση αλλά και για την αντιμετώπιση πυρκαγιών σε σπίτια και εργοστάσια».

 

Ανέφερε, μάλιστα, το παράδειγμα της πυρκαγιάς στα Χίλια -για την κατάσβεση της οποίας χρησιμοποιήθηκε ένα πυροσβεστικό όχημα μεγάλης χωρητικότητας νερού, το οποίο όμως επιχειρούσε στην περιοχή του Κρανοχωρίου και εξαιτίας αυτού καθυστέρησε σημαντικά μέχρι να καταφτάσει στον τόπο της φωτιάς- για να τονίσει την σημασία της ύπαρξης του κλιμακίου, το προσωπικό του οποίου θα μπορούσε να επέμβει άμεσα στον τόπο της πυρκαγιάς.

 

Όσον αφορά τον εξοπλισμό του εθελοντικού σώματος, ο κ. Σιμιτσής τόνισε ότι είναι ήδη διαθέσιμος (κάνοντας, μάλιστα, λόγο για το πλήρως ανακαινισμένο πυροσβεστικό όχημα που έχει παραδοθεί από την Νυρεμβέργη). Το κλιμάκιο θα στεγαστεί, προσωρινά, στις εγκαταστάσεις του συνεργείου του δήμου Καβάλας, ενώ αργότερα θα μπορέσει να μετακομίσει στο Κοινοτικό Κατάστημα Κρυονερίου (κάτι που έχει ήδη αποδεχτεί το Τοπικό Συμβούλιο), με στόχο να μπορεί να επέμβει άμεσα σε οποιαδήποτε πυρκαγιά στην γύρω περιοχή.

 

Η κ. Δήμητρα Τσανάκα επικρότησε την πρόταση, κάνοντας λόγο για μια εξαιρετική ευκαιρία να οργανωθεί ο εθελοντισμός, ο οποίος μέχρι τώρα περιοριζόταν στην πρόληψη, ενώ πρότεινε την θέσπιση κινήτρων (όπως την κατά προτεραιότητα φιλοξενία των παιδιών τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς με μηδενική εισφορά) για τους ανθρώπους που βοηθούν εθελοντικά στην δασοπυρόσβεση. Από την άλλη, ο κ. Άρης Βέρρος τάχθηκε, μεν, υπέρ της δημιουργίας του κλιμακίου, διατύπωσε ωστόσο επιφυλάξεις για το κατά πόσο οι αρμοδιότητες της πυρόσβεσης μεταφερθούν (λόγω έλλειψης πόρων, ανθρώπινου δυναμικού και εξοπλισμού) στον δήμο, ενώ ζήτησε να πληροφορηθεί το ακριβές ετήσιο κόστος λειτουργίας του κλιμακίου.

 

Στο ερώτημα αυτό ο κ. Σιμιτσής αναφέρθηκε στα λιγότερα από 50.000 € που λαμβάνει ο δήμος Καβάλας για την πολιτική προστασία, ένα ποσό πάρα πολύ μικρό για τις ανάγκες του δήμου, ενώ έκανε λόγο για την παράδοση καυσίμων στις εθελοντικές οργανώσεις για τις μετακινήσεις τους (κάτι που δεν προβλέπεται από τον νόμο). Αφού ο κ. Σιμιτσής διαπίστωσε ότι, με την ίδρυση του κλιμακίου αυτού, δεν θα υπάρχουν τέτοιου είδους νομικά κωλύματα, δήλωσε ότι αυτή την στιγμή το ακριβές κόστος δεν είναι γνωστό αλλά –κατά πάσα πιθανότητα- θα κυμαίνεται στο ποσό που λαμβάνει ο δήμος για την πολιτική προστασία.

 

Αρμοδιότητες δημοτικής αστυνομίας

 

Στην ίδια συνεδρίαση συζητήθηκε και το θέμα της άσκησης αρμοδιοτήτων της καταργηθείσας δημοτικής αστυνομίας από δημοτικούς υπαλλήλους. Ο κ. Σιμιτσής επεσήμανε ότι οι δημοτικοί υπάλληλοι θα επιφορτιστούν τα μη αστυνομικά καθήκοντα (όπως η εύρυθμη λειτουργία της αγοράς και των πεζοδρομίων αλλά και η ελεγχόμενη στάθμευση). Αφού διατυπώθηκαν επιφυλάξεις όσον αφορά το κατά πόσο ο δήμος θα μπορέσει να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις αυτές, το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.