Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

‘Αγγελος Τσατσούλης: Ανεπιθύμητοι οι τέσσερεις βουλευτές…



Εάν ψηφίσουν τα μέτρα της αδρανοποίησης του ΑΦΜ και το ασφαλιστικό, προειδοποίησε από το βήμα των εγκαινίων της KAVALAEXPO 2013


Με τις καλύτερες προσδοκίες για μια επιτυχημένη πορεία, παρά την βαθιά οικονομική κρίση που μαστίζει τον επιχειρηματικό κόσμο της χώρας, και με την πρέπουσα λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν χτες βράδυ, στο εκθεσιακό κέντρο της Νέας Καρβάλης "Απόστολος Μαρδύρης", τα εγκαίνια της 21ης έκθεσης Kavala Expo. Τα εγκαίνια έγιναν στον απόηχο της παραχώρησης, κατά κυριότητα, του εκθεσιακού κέντρου στο Επιμελητήριο Καβάλας, ενώ ο πρόεδρος του ΕΒΕ Καβάλας Άγγελος
Τσατσούλης, στην κεντρική του ομιλία, έστρεψε τα πυρά του κατά των βουλευτών του νομού, καλώντας τους να παραιτηθούν στην περίπτωση που ψηφίσουν οποιοδήποτε  νέο μέτρο.

Λίγο μετά τον αγιασμό, ο οποίος τελέστηκε παρουσία πολλών προσκεκλημένων από τον πολιτικό και επιχειρηματικό κόσμο της Καβάλας, της περιφέρειας ΑΜ-Θ αλλά και πολλών χωρών του εξωτερικού, ο Μητροπολίτης Φιλίππων Νεαπόλεως και Θάσου κ.κ. Προκόπιος εξέφρασε την χαρά του για την ύπαρξη της έκθεσης και για το ότι αυτή συνεχίζει όχι μόνο να λειτουργεί αλλά και να αναπτύσσεται ραγδαία. Παράλληλα, ο Σεβασμιότατος ευχήθηκε η έκθεση να φέρει τα προσδοκώμενα σε όλους αποτελέσματα, καθώς οι μέρες είναι πολύ δύσκολες και απαιτείται να διατηρηθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία για ένα καλύτερο αύριο.

Τσατσούλης: Να παραιτηθείτε αν ψηφίσετε άλλα μέτρα

Αμέσως μετά, τον λόγο έλαβε ο κ. Τσατσούλης, ο οποίος στο μήνυμά του μίλησε για τις συνέπειες από την βαθύτατη οικονομική κρίση, τις οποίες η κοινωνία ζει μέσα από την αύξηση της ανεργίας και την φτώχεια, ενώ διετύπωσε την άποψη ότι “οι ελπίδες μας για την ανάκαμψη βασίζονται στην δημιουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με κινητήρια δύναμη την παραγωγή, την εξωστρέφεια, τις επενδύσεις και τον τουρισμό. Δυστυχώς, όμως, οι συνθήκες για την λειτουργία του μοντέλου αυτού δεν έχουν ακόμα δημιουργηθεί.”

Στην συνέχεια ο κ. Τσατσούλης παρέθεσε μια σειρά από προβλήματα που ταλανίζουν τον επιχειρηματικό κόσμο, όπως η έλλειψη ρευστότητας, το δυσμενές φορολογικό περιβάλλον, το αυξημένο κόστος ενέργειας και η γραφειοκρατία, ενώ δεν έχασε την ευκαιρία να στείλει (μέσα σε παρατεταμένα χειροκροτήματα)  ένα ξεκάθαρο μήνυμα, απευθυνόμενος στους βουλευτές του νομού:

“Μην τολμήσετε, αυτή την φορά, να ψηφίσετε κανένα νέο μέτρο. Ιδιαίτερα το μέτρο που αφορά το κλείδωμα το ΑΦΜ, το οποίο οδηγεί σε κλείσιμο τις επιχειρήσεις, να μην το ψηφίσετε. Παραιτηθείτε αν θέλετε, φύγετε από την κυβέρνηση αν θέλετε, αλλά μην το ψηφίσετε. Ο επιχειρηματικός κόσμος δεν αντέχει. Αν ψηφίσετε έστω και ένα από τα μέτρα που αφορούν είτε τον ΟΑΕΕ είτε το κλείδωμα του ΑΦΜ, θα κηρυχθείτε ανεπιθύμητοι από το Επιμελητήριο. Δεν αντέχουμε άλλο. Πριν 2 χρόνια λέγαμε ότι δεν μας έμεινε αίμα. Τώρα, πραγματικά, δεν μας έμεινε ούτε σάλιο”

Ακόμα, ο κ. Τσατσούλης αναφέρθηκε στα προβλήματα που ταλανίζουν τους επιχειρηματίες της Καβάλας όπως το 12% και οι ρυθμίσεις των επιχειρηματικών δανείων, τα οποία μπορεί να έχουν φέρει σε απόγνωση τους επιχειρηματίες, ωστόσο αυτοί βρίσκουν ένα στήριγμα στο Επιμελητήριο, κάτι που αποδεικνύεται και από την Kavala Expo. Τέλος, δεν παρέλειψε να σχολιάσει την έγκριση της παραχώρησης του “Απόστολος Μαρδύρης”, την οποία χαρακτήρισε “λόγο για να γιορτάσουμε”, ευχαριστώντας παράλληλα τον περιφερειάρχη ΑΜΘ Άρη Γιαννακίδη και τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων για την απόφαση αυτή.

Υπόλοιποι ομιλούντες

Από εκεί και πέρα, τον λόγο έλαβαν ο δήμαρχος Καβάλας Κωστής Σιμιτσής και ο περιφερειάρχης ΑΜΘ Άρης Γιαννακίδης. Στο μήνυμά του ο κ. Σιμιτσής εξέφρασε την ελπίδα να γίνει η Καβάλα ένα κέντρο συνεδριακών και εκθεσιακών εκδηλώσεων, ενώ επεσήμανε ότι η εποχή αυτή απαιτεί σκληρή δουλειά και αξιοποίηση κάθε διαθέσιμου πόρου. Από την άλλη, ο κ. Γιαννακίδης (ο οποίος έκοψε και την κορδέλα, καθώς όπως είπε ο κ. Τσατσούλης “στείλαμε προσκλήσεις αλλά δεν παρακαλάμε κανέναν. Άλλωστε ο περιφερειάρχης το αξίζει περισσότερο”) υπογράμμισε ότι το ιστορικό διακύβευμα των ημερών δεν είναι η διαίρεση και η διχόνοια, καθώς “είναι ανάγκη να καθίσουμε και να μιλήσουμε για την πατρίδα. Το διακύβευμα είναι η παραγωγή και η ανασυγκρότηση”