Κυριακή 29 Σεπτεμβρίου 2013

Καμπανάκι για τη Λύσσα



Στις ζώνες υψηλής επικινδυνότητας η Π.Ε. Καβάλας



Η πρόληψη και η αντιμετώπιση της λύσσας ήταν το θέμα της σύσκεψης, που πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Καβάλας, Αρχέλαου Γρανά, όπου μετείχαν εκπρόσωποι από τους δήμους Καβάλας, Νέστου, Θάσου και Παγγαίου, υπηρεσιακοί παράγοντες της περιφερειακής ενότητας, μέλη των αγροτικών, κτηνοτροφικών και κυνηγετικών
συλλόγων της περιοχής.
Αυτή ήταν η δεύτερη σύσκεψη για τη φετινή χρονιά και πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας κατά της λύσσας, που έχει θεσπιστεί για τις 28 Σεπτεμβρίου, ασθένεια υψηλής επικινδυνότητας τόσο για τα ζώα όσο και για τους ανθρώπους. 


Ζώνη υψηλής επικινδυνότητας η Π.Ε. Καβάλας

Δηλώσεις στα τοπικά μέσα παραχώρησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας, Χρήστος Παπαδόπουλος, επισημαίνοντας ότι η λύσσα είναι μια ασθένεια, που χτυπάει ξανά την πόρτα της Ελλάδας, μετά από αρκετά χρόνια που θεωρούμασταν χώρα «ελεύθερη λύσσας».
Σημείωσε ότι είναι ήδη αρκετά τα κρούσματα σε ζώα στην βόρεια και κεντρική Ελλάδα, όπως και σε γειτονική περιφερειακή ενότητα (Σέρρες), με την Π.Ε. Καβάλας να θεωρείται ζώνη υψηλής επικινδυνότητας. «Πρέπει να πάρουμε άμεσα όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να θωρακίσουμε την περιοχή μας και να προστατέψουμε τους πολίτες από μια θανατηφόρα ασθένεια».


Μείζον θέμα με τα αδέσποτα

Όσο για το ποια είναι αυτά τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, ο Χ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής διαχειρίζεται το πρόγραμμα εμβολιασμού στα άγρια ζώα, ειδικά στις αλεπούδες, οι οποίες μεταφέρουν την ασθένεια σε μια περιοχή, συμπληρώνοντας πως «εξίσου σοβαρό είναι και το θέμα των αδέσποτων, τα οποία όχι τώρα λόγω της λύσσας, αλλά γενικότερα, πρέπει να σημαίνονται και να εμβολιάζονται. Δεν μπορεί να συνεχιστεί η παρούσα κατάσταση, να έχουμε δηλαδή ανεξέλεγκτο αριθμό αδέσποτων ζώων μέσα στο οικιστικό περιβάλλον. Πρέπει πλέον και οι πολίτες από τη μεριά τους να αρχίσουν να ενημερώνονται, να λαμβάνουν τα μέτρα αυτοπροστασίας από τη λύσσα, όπως είναι η αποφυγή επαφής με ζώα που έχουν περίεργη συμπεριφορά, ειδικότερα δε τα μικρά παιδιά που παίζουν συχνά με τα ζώα. Επίσης, να αποφεύγεται η επαφή με νεκρό ζώο, για το οποίο πρέπει να γίνεται άμεση ενημέρωση των αρμοδίων αρχών. Υπάρχει εθνικό σύστημα διαχείρισης των περιστατικών λύσσας, εφόσον διαπιστωθούν, αλλά και αλγόριθμος διαχείρισης περιστατικών δαγκωμάτων ανθρώπου από ύποπτο για λύσσα ζώο. Είμαστε έτοιμοι και ως περιφερειακή ενότητα και ως Διεύθυνση Υγείας, αλλά και το Γ. Νοσοκομείο Καβάλας με τα κατάλληλα εμβόλια, εφόσον χρειαστεί, να επέμβουμε. Δεν κινδυνεύει κανείς από τη λύσσα, αν όλα γίνουν με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Κινδυνεύει αυτός που έχει άγνοια κι όταν δεν γίνεται η σωστή παρέμβαση. Η λύσσα είναι μια ασθένεια που αν κάποιος αναπτύξει συμπτώματα δε σώζεται».
Σε ερώτηση σχετικά με το αν είναι υψηλό το κόστος για την αντιμετώπιση της σοβαρής ασθένειας ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας Καβάλας υπογράμμισε: «Δε γνωρίζω το ακριβές κόστος για τα ζώα. Στους ανθρώπους, το εμβόλιο είναι σχετικά ακριβό για αυτό και στην Ελλάδα δεν υπάρχουν μεγάλες ποσότητες. Θα κάνουμε σωστή διαχείριση και με την πρόληψη θα αποφευχθούν εκτεταμένες παρεμβάσεις εμβολιασμών σε ανθρώπους. Έχει σημασία να προλάβουμε το κακό, να μην έρθει δηλαδή η λύσσα στην περιοχή στους, αλλά και να μην φτάσουμε στο σημείο να έχουμε πολλά περιστατικά ανθρώπων που θα χρειάζεται να εμβολιαστούν για την συγκεκριμένη ασθένεια».


Προσοχή και στους κυνηγούς

Καταλήγοντας, ο Χ. Παπαδόπουλος ζήτησε από τους κυνηγούς, μια και έχει ξεκινήσει η κυνηγετική περίοδος, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί (και ειδικότερα αυτοί που συχνά επισκέπτονται τη Βουλγαρία, όπου το φαινόμενο σημειώνει έξαρση), καθώς λόγω της δραστηριότητάς τους στη φύση ανήκουν στις ομάδες που μπορούν να έρθουν πρώτοι σε επαφή με κάποιο άγριο ζώο που μεταφέρει τη λύσσα.
Ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Υγείας υπογράμμισε ότι οι κυνηγοί θα πρέπει να προσέχουν τα «εμβόλια από αέρος», δηλαδή δολώματα για αλεπούδες, με τα οποία δεν πρέπει να έρθουν σε επαφή, διότι είναι πολύ επικίνδυνα.