Παρασκευή 27 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΡΟΛΟ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


«Οι  αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται σε επιχειρηματικό χρόνο»

 

Επισήμανε στην ομιλία του ο Πρόεδρος και Δ/ντων Σύμβουλος της Energean Oil & Gas Μαθιού Ρήγα, προσθέτοντας ότι παρά τα προβλήματα, η εταιρία θα δώσει το παρόν σε όλες τις παραχωρήσεις

 

 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Oil & Gas  Μ. Ρήγας χαρακτήρισε ως θετικό το ότι  η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων ως κορυφαία προτεραιότητα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας
Την διαβεβαίωση ότι  η Energean Oil & Gas θα δώσει το παρόν σε κάθε γύρο παραχωρήσεων που θα διεξαχθεί από το ελληνικό Δημόσιο, εξέφρασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Μαθιός Ρήγας. Ο ίδιος επεσήμανε ωστόσο, την ανάγκη οι αποφάσεις να λαμβάνονται σε επιχειρηματικό χρόνο για να μην ανατρέπονται οι επενδυτικοί σχεδιασμοί. Μιλώντας στο Ειδικό Εκπαιδευτικό Σεμινάριο για την Περιφερειακή Γεωπολική της Ενέργειας και το ρόλο της Ελλάδος που διοργανώνει το ΕΛΙΑΜΕΠ, ο κ. Ρήγας χαρακτήρισε ως θετικό το ότι  η ελληνική κυβέρνηση έχει θέσει τον τομέα της Έρευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων ως κορυφαία προτεραιότητα στην προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. Και πρόσθεσε ότι «το success story του Πρίνου απέδειξε ότι επενδυτές με μακροχρόνιο σχεδιασμό μπορούν να εντοπίσουν ελκυστικές επενδυτικές περιπτώσεις και να δημιουργήσουν αξία ακόμη και σε ώριμα κοιτάσματα».

Ο ίδιος, ωστόσο, αναφέρθηκε χαρακτηριστικά στο παράδειγμα της διαδικασίας open door, στην οποία το σχήμα της Energean μαζί με την Petra Petroleum έχει ανακηρυχθεί προτιμητέος ανάδοχος. Η διαδικασία κρατά από τον Ιούνιο του 2012, ενώ η κύρωσή της από την Βουλή θα απαιτήσει επιπλέον χρόνο.

Ο κ. Ρήγας  πρόσθεσε ότι στην χώρα μας υπάρχουν επενδυτικές ευκαιρίες τόσο στη στεριά όσο και σε θαλάσσιες περιοχές στον τομέα των υδρογονανθράκων. Ωστόσο, χρειάζεται υπομονή, απρόσκοπτη χρηματοδότηση, αποτελεσματική λειτουργία όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών του Δημοσίου και, φυσικά, ξεκάθαροι όροι.

«Οι αλλαγές στο νομικό και φορολογικό καθεστώς είναι συχνές»,  επεσήμανε ο κ. Ρήγας, αντιδιαστέλλοντας με το χαρακτηριστικό παράδειγμα που προκύπτει από πρόσφατες παρουσιάσεις στην Αθήνα αξιωματούχων του Μαυροβουνίου, κατά τους οποίους όλοι οι όροι - φορολογία, αδειοδοτήσεις, διαδικασίες- περιλαμβάνονται εξ αρχής στο σχέδιο σύμβασης και οι ενδιαφερόμενοι γνωρίζουν με σαφήνεια αν τους συμφέρει ή όχι να επενδύσουν.

Πρόσθεσε δε ότι στην Αίγυπτο, όπου υπάρχει παραγωγή 600.000 βαρελιών ημερησίως, παρά τις συνεχείς και βίαιες πολιτικές αλλαγές, οι άνθρωποι που ηγούνται του κρατικού πετρελαϊκού τομέα είναι εδώ και χρόνια οι ίδιοι και το περιβάλλον σταθερό.

Επιπλέον  ο κ. Ρήγας ανέφερε ότι «η εκτίμηση σεισμικών δεδομένων σε περιοχές όπως η Κρήτη και το Ιόνιο, είναι μια πολύ σύνθετη υπόθεση και, αναμφίβολα, είναι δύσκολο να πραγματοποιηθεί γύρος παραχωρήσεων για αυτές τις περιοχές σύντομα».

«Η προώθηση των διαδικασιών και η ανακάλυψη κοιτασμάτων αναμφίβολα θα προσελκύσει και άλλες εταιρείες, επενδύσεις και θέσεις εργασίας στην χώρα. Και αυτός είναι ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο δεν πρέπει να χάνεται χρόνος. Πόσο μάλλον που γύροι παραχωρήσεων εξελίσσονται με αξιόπιστες και γρήγορες διαδικασίες στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ. Μεσογείου», κατέληξε ο κ.Ρήγας.